Основен ремонт

Началото
За да се прецени откъде да се започне основен ремонт в еднофамилна къща първо се прави оглед, за да се видят конкретните нужди, от което зависи последователността на процесите, както и откъде точно да се започне работата.

Когато една къща се нуждае от основен ремонт, включващ работа и отвън и отвътре, правилната последователност на ремонтните дейности е отвън навътре. Ако има дейности по терасата, двора и фасадата, а ремонтната бригада разполага с достатъчен брой майстори, може мокрите процеси да се почнат едновременно и отвън и отвътре.  

Когато се прави топлоизолация отвън на къщата, процесът се спира до етап шпакловка, а мазилката е последен етап, на който трябва да се върнем след грубите дейности вътре.

Когато предстои да се бъркат замазки, особено по-големи бъркала, необходими за ветрешните дейности на ремонта, и мазилката е вече направена, ще се замърси от праха, при бъркането и има опасност да се изпръска фасадата.

Затова, едва когато се завършат грубите ремонти вътре, тогава се връщаме отвън, за да довършим фасадата и самата мазилка.
 
Премахване на съществуващи стени
Последователността на вътрешните процеси се определя от типа изпълнение. Ако  собствениците на къщата искат да  променят стени и разпределения, първата дейност е къртенето. Най-напред се изкъртва повредената стара мазилка, до здрава,  премахват се стените и се изграждат нови.

Когато при ремонта искаме да премахнем съществуващи стени в кооперация или къща, задължително е да се допитаме до инженер - конструктор, който да ни даде компетентно мнение, а ако става дума за по-сериозни промени, да се изготви и проект.

В старите панелни блокове почти всяка стена е носеща. Безотговорно е да се бутат комини, трегери и стени и да се прекрояват  помещения в панелни блокове без мнение на конструктор.

Изграждане на нови стени
След бутането на старите стени, започва изграждането на новите.Следващ етап от ремонта е полагането на всички видове инсталации.
    
Инсталациите
Следващ етап от основния ремонт са инсталациите – електро, ВиК и ОВ инсталация. Дали предстои да се изграждат нови или да подменят стари инсталации, работите, свързани с инсталациите трябва да са в началото на ремонта.

Когато се изгражда отоплителна инсталация, независимо дали парното отопление е с котле на твърдо гориво или газ, на този етап се прокарват тръбите.  За целта е необходимо да има проект на отоплителната инсталация.
След като свърши работата по инсталациите се започват мокрите процеси по измазване на обекта.
 
Мазилки, замазки и шпакловки
Най-напред започваме с измазването на тавана, после идва ред на стените и на края завършваме със замазките по пода. При правилно строителство пластовете на мазилките и замазките трябва да бъдат по два сантиметра, като на пода може да стигне до 4 см. След изчакване на технологичното време за съхнене се започва работа по финосването на стените или шпакловането им.
  
Настилки, шпакловка, боядисване
Сега идва ред на настилките и облицовките, които са започват отвън на вътре, тоест първо се правят терасите и после вътрешните помещения. Когато терасите са готови продължаваме с мокрите и сервизните помещения, като баня, перално, гардеробна и т.н.

След банята и тоалетната идва ред на кухнята, хола и други стаи в които ще се лепят плочки. Когато и те са готови се завършва с лепенето на плочи по коридорите.  За да се продължи работата нататък плочките се покриват с велпапе, което се залепва, за да не се наранява покритието им при следващите работи.

Върху велпапето се застила найлон, които също се лепи с хартиено тиксо по краищата си. Найлона служи за предпазване от прах и влага.

Тогава идва ред на шпакловането на стените и таваните. След шпакловката обикновено се продължава с боядисването на стените. Но, когато стените са шпакловани, поредният етап се определя от това дали паркета, който ще поставяме е естествен или ламинат. Ако ще инсталираме ламинат, не е проблем стените да се боядисат и тогава да се поставя паркета.

Но, ако предстои поставяне на паркет от естествено дърво, след настилането му, той се шлайфа и самата машина за циклене наранява стените на височина около 10-15 см от пода. Също и при монтажа му е възможно работниците да наранят стените.Така че, обикновено боята се оставя за най-последен етап, но тогава се покрива паркета, за не се повреди.

Едновременни процеси

Едновременно със замазките вътре, може да се работи по външните тераси. При всеки етап от мокрите процеси има технологично време, необходимо за изсъхване, за да се премине към следващия етап от ремонта. Правилата са, че два сантиметра пласт се чака да съхне три- четири дни, след което се полага следващият пласт мазилка или замазка.

Когато се прави замазка за паркет тя трябва да е с влажност не по-голяма от 2-4 %. Но оптималното за замазка под паркет е влажност 1.6 - 1.8 %. При ламинат влажността може да е по-висока - около 4 %, но не повече.

За тази цел се ползват влагомери, които отчитат влажността на замазката. С такъв инструмент трябва да се контролира и влажността на стените и таваните. За да се премине на етап боядисване на дадена стена, тя трябва да е напълно изсъхнала.

Ако сте приключили с шпакловката и след два дни преминете на боядисване, боята ще се подкожуши заради влагата, останала в стената. За да е правилно изпълнено всеки един пласт мазилка или ръка боя трябва да се изчаква да изсъхне достатъчно, за да се нанесе следващия пласт. Минималното време, необходимо за съхнене е три дни. Същото важи и при залепването на тапети.

Когато се „запечати” влага, тя търси път да излезе и обикновено това се получава от вътрешната страна на помещението. Ако залепим тапети върху неизсъхнала стена, влагата ще ги раздуе отново.
За вътрешните работи сезона е много важен. Зимата помещението, в което се работи трябва да се отоплява, защото в противен случай замазките и мазилките има опасност да замръзнат. Веднъж ако замръзне материала, той неминуемо пада.

На пряко слънце също не се извършват тези етапи от ремонта – ако се прави фасада на пряко слънце, ефекта може да е доста неприятен. Мазилката която се нанася на фасада се обработва от 10 до 20 минути при температура от 20-25 º С.

Ако е над 25-30 се работи само на сенчестата страна на фасадата, а при пряка слънчева светлина е абсолютно забранена работата – фасадата е загрята и когато нанесеш не остава време да я обработиш, поради бързото изсъхване. Вятърът създава същия проблем, тъй като той изсушава влагата и се получава същия ефект като при високата температура.

Когато времето е дъждовно, също не се допуска работа по фасадата на къщата, защото дъжда „смива” шпакловката или мазилката.
  
Въпросът за топлоизолацията
Когато трябва да решим изолация отвън или отвътре на дома да поставим, и двата варианта имат поддръжници. Когато поставите отвътре изолация, например ХРS, помещението се стопля за много кратко време, но точно и толкова бързо изстива, когато се спре отоплението.

Когато се постави топлоизолация от вътрешната страна, означава че външната фасадна стена е открита. Преди да се постави вътрешната изолация температурната нула се е намирала в средата на стената, което поддържа добра температура в помещението и предпазва фасадната стена от климатичните условия.

Докато, при направата на изолация отвътре на помещението, температурната нула е преместена навътре, в стиропора. Тогава стената поема влага от околната среда, която замръзва през зимните сезони и сложената отвътре топлоизолация ускорява процеса на разрушение на външните стени.

Когато топлоизолацията е отвън, температурната нула се премества в нея. По този начин външните стени се загряват изцяло и така изолацията ги предпазва от неблагоприятния външен климат.

Когато се поставя топлоизолация, тя трябва да е на цялата сграда. Частичната топлоизоция  не е ефективна, защото студа се предава по панелите и бетона, т.е. студът се предава по плочата. Резултатът е конденз в жилището, което е топлоизолирано. За да е ефективна топлоизолацията, тя трябва да обхваща целия блок или цялата къща - изолирането само на един етаж не е достатъчно и е в по-голямата си част неефективно.

Освен това, за да получим по-високи температури в къщата, топлоизолацията трябва да е изпълнена правилно. Ако се оставят  термомостове, те предават студенина и влага навътре. Например, ако платната на стиропора не са прилепнали добре, и има фуги по между им, тогава се получава термомост.

За да е правилно изпълнена изолацията, платната на стиропора трябва да са плътно прилепнали едно до друго.
 
И не на последно място
Когато правим ремонт, препоръчително е да се изготви и подпише договор с фирмата изпълнител. Договорът е по-голяма сигурност и на собственика на жилището и на фирмата, изпълнител.

Обикновено договор не изискват бригади, които на са фирма и работят на по-ниски цени. Но в тези случаи, ако на клиента не му харесва работата или някоя дейност не е изпълнена според устното договяряне, той фактически няма как да се защити. Същото важи и за майсторите.





{START_COUNTER}