Заплащане на нощния труд, след 1 юли 2007

Заплащане на нощния труд

 

Според чл. 261 от КТ "положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от размерите, определени от Министерския съвет".

 

Съгласно чл. 8 от НСОРЗ за всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 6,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв.

При подневно отчитане на работното време и при работа на смени, чиято нощна продължителност на работното време е по-малка от тази на дневното, трудовото възнаграждение, заработено по трудови норми, се увеличава с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време.

 

При сумирано изчисляване на работното време нощните часове се превръщат в дневни с коефициент, равен на отношението между нормалната продължителност на дневното и нощното работно време, установени за подневно отчитане на работното време за съответното работно място.

 

При сумирано изчисляване на работното време трудовото възнаграждение, заработено по трудови норми, се увеличава с коефициент, равен на отношението между часовете, получени след превръщането на нощните часове в дневни, и действително отработените часове през месеца или установения друг период - чл. 9 от НСОРЗ.

Заплащане на извънредния труд

 

Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време - чл. 143 от КТ.

За положения извънреден труд се заплаща увеличение в минималните размери по реда на чл. 262 от Кодекса на труда. Увеличението се изчислява на базата на основната работна заплата и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер на работника или служителя по индивидуалния трудов договор, освен ако е договорено друго - чл. 7 от НОСРЗ.

 

С чл. 262, ал. 1 от КТ положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, като има установени минимални размери на доплащането, както следва:

 

 

50 на сто

 

за работа през работните дни

 

75 на сто

 

за работа през почивните дни

 

100 на сто

 

за работа през дните на официалните празници

 

50 на сто

 

за работа при сумирано изчисляване на работното време

 

  Посочените размери са минимални. Няма пречка между страните по трудовото правоотношение или в колективен трудов договор да се фиксира по-голям размер на увеличено заплащане на извънредния труд.

 

За извънреден труд, положен в работни дни от работници и служители с ненормиран работен ден, не се заплаща увеличение върху трудово възнаграждение - чл. 263 , ал. 1 от КТ. Когато тези работници полагат извънреден труд през дните на седмичната почивка и през дните на официалните празници, се заплаща трудово увеличение върху трудовото възнаграждение в размерите по чл. 262, ал. 1, т. 2 и 3 от КТ.

 

Основата за изчисляване на увеличението на трудовото възнаграждение за извънреден труд е посочена в ал. 2 на чл. 262 от КТ. То се изчислява върху "трудовото възнаграждение, определено с трудовия договор".

 

Максимално допустимата продължителност на извънредния труд съгласно чл. 146 от КТ е:

-150 часа през една календарна година;

-30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;

- 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;

-3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни

работни дни.





{START_COUNTER}