Заплащане за „клас” след 1-и юли 2007 г.

Въвеждане от 1 юли 2007 г. на нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа предвижда приетата от правителството Наредба за структурата и организацията на работната заплата.

С него се премахва автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж. Работната заплата ще се увеличава с определен процент за натрупан професионален опит и трудов стаж в случаите, когато работникът или служителят упражнява една и съща професия или професия със сходен характер.

 С колективен трудов договор на браншово равнище ще се определят условията, при които ще се зачита сходният характер на работата.

 Минималният размер на допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се определя от Министерския съвет след като бъде договорен на браншово равнище. Конкретният му размер ще се определя с колективен трудов договор.

С разпоредбите на документа се гарантира запазване на получаваните в момента размери на допълнително възнаграждение за продължителна работа от работника или служителя, докато се намира в трудово правоотношение с настоящия си работодател.

        От 1-и юли 2007 г. по отношение на допълнителните трудови възнаграждения се прилагат новите правила, установени в НСОРЗ, обн. ДВ, бр. 9 от 26.01.2007 г., в сила от 1.07.2007 г.         До тази дата във връзка със заплащането на труда са в сила текстовете на еднозначната  НДДТВ.  

 С приемането и обнародването на НСОРЗ са въведени и промени в едно от оспорваните от страна на работодателите допълнителни трудови възнаграждения, а именно възнаграждението за продължителна работа, известно още и като възнаграждение за „клас”.
След влизане в сила на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата се запазва принципът за задължителния характер на възнаграждението за продължителна работа. То ще се дължи от работодателя на всеки работник или служител, който отговаря на изискванията, установени в текстовете на  чл. 12 от НСОРЗ.
        
В цитираната разпоредба са добавени нови правила относно договарянето и определянето на размера на това допълнително трудово възнаграждение, което вече е и с ново наименование – за придобит трудов стаж и професионален опит. По този начин възнаграждението за „клас” ще се дължи не само поради наличието на трудов стаж, но се акцентира и върху придобитите за съответния период на работа професионални знания и умения.
        Също така нов е и принципът, отнасящ се до определяне на минималния размер на възнаграждението и последващото установяване на неговия конкретен размер, като са въведени правила за тяхното договаряне между синдикалните и работодателски организации с колективни трудови договори на национално ниво, на браншово равнище или в отделно предприятие.





{START_COUNTER}