Топлоизолация на жилището Остъкляване тераса и Строителни дейности в дома

Какво трябва да направим ако искаме да предприемем топлоизолация на жилището, в което живеем Третират ли се тези действия като строеж

 

По отношение на желанието Ви да направите топлоизолация на семейното жилище следва да имате предвид, че във всички случаи, в които жилището е част от сграда в режим на етажна собственост, то фасадата  е обща част по смисъла на Закона за собствеността и управлението й принадлежи на общото събрание на собствениците.

В зависимост от вида на строителните и монтажни работи, които се предвижда да се изпълнят, следва да се направи преценка от правоспособно лице, в коя от хипотезите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ за разрешаване на строителството и според това да се изработи съответната документация.  

В определени случаи ЗУТ допуска издаване на разрешение за строеж и без да се одобряват проекти.

Във всички случаи преценка по отношение на необходимостта от одобряване на проекти се прави от главния архитект на общинската администрация.

 

Как трябва да постъпим ако искаме да остъклим тераса на семейно жилище?

 

По отношение на възможността за прилагане на облекчения ред по чл.147 ЗУТ или общия ред на чл.148 ЗУТ преценката е на главния архитект на общината (района).

Намерението Ви да остъклите терасата на семейното жилище можете да изпълните като се снабдите с Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без за това да е необходимо предварително изготвяне и одобряване на инвестиционни проекти, по реда на чл.147,ал.1,т.12 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като представите и становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа.

Следва да се има предвид, че този ред не се прилага, когато балконът е разположен към първостепенната улична мрежа.

 

Задължително ли е ако искаме да извършваме  строителни дейности в собствен имот да имаме разрешение за строеж? Как и от кого се издава този документ?

 

Задължително изискване е строежите да се изпълняват при влязло в сила разрешение за строеж.

Разрешение за строеж може да се издаде само на собственика на имота или  на лице, на което е учредено право на строеж в чужд имот.

Разрешението за строеж се издава от главния архитект на общината, а за градовете с районно деление – по решение на общинския съвет - от главния архитект на района.

В случай, че имате съмнения за допуснати нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, следва да се обърнете към администрацията на съответния район при Столична община, на територията на който е разположена жилищната Ви сграда. Съгласно Закона за устройство на територията общинската (районната) администрация осъществява контрол по прилагане на одобрените инвестиционни проекти, разрешенията за строеж, както и по спазване на действащите нормативни актове за устройство на територията по отношение на строежите, които се извършват в териториалния обхват на района.

При констатирани нарушения, допуснати от извършителите на строежа, кметът на общината има правомощия да наложи глоби или имуществени санкции на нарушителите, както и да издаде заповед за спиране на строежа.

В случай, че се констатира незаконен строеж, кметът на общината (района) е длъжен да уведоми Дирекцията за национален строителен контрол за предприемане на действия  по премахване.

 

Възможно ли е да свържем два апартамента намиращи се един под друг, за да направим по този начин мезонет? Какви стъпки да се предприемат?

 

Технически е възможно изпълнение на отвор в междинната подова конструкция, разделяща двата апартамента. Връзката между двете нива се осъществява чрез този отвор и стълбище, които следва да бъдат определени като местоположение и конфигурация от проектант-архитект и отразени в изготвен за целта проект. Проектът трябва да включва задължително и част конструктивна, изготвена от проектант – конструктор, а при необходимост и други части, изготвени от съответни специалисти. За изпълнение на предвиденото свързване на двата апартамента е необходимо да бъде издадено разрешение за строеж по реда на чл.148 от Закона за устройство на територията. В цитираната разпоредба подробно е описан редът и необходимите документи за разрешаване изпълнение на строителство.

 

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА ПОМЕЩЕНИЕ? МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ОДОБРЕНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ ПРЕДИ ИЗДАВАНЕТО НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СТРОЕЖА?

 

След издаване на разрешението за строеж изменения в одобрените инвестиционни проекти се допускат само в обхвата на така наречените съществени отклонения по чл.154, ал.2,т.5,6,7 и 8 от ЗУТ;

Преценката за допустимост на измененията следва да бъде направена от проектанти имащи пълна проектантска правоспособност, както и от лицето , което ще извършва оценка на съответствието на проекта и от главния архитект на съответната община , който ще одобри проекта.

Измененията се допускат по искане на възложителя, придружено от нотариално заверено съгласие от страна на заинтересованите лица по чл. 149, ал.2 на ЗУТ.

Допуснатите изменения се отбелязват със забележка в издаденото разрешение за строеж и се определят като допустими ( допускат се ) преди реализирането им.

 

 Източник на информация ДНСК

 





{START_COUNTER}